2020 startup’lar ve KOBİ’ler için çok zorlu bir yıl oldu fakat listemizdeki uygulama geliştirme trendleri size gelecek yıllarda iş üretkenliğinizi artırma ve büyüme konusunda yardımcı olabilir.
Bunları biliyor musunuz ?
- Mobil cihazlar, mobil trafiğin %70’ini oluşturuyor.
- E-postaların %75’i mobil uygulama kullanılarak açılıyor.
- 2022’ye kadar App Store kullanıcı harcamaları %92 artarak 157 milyar dolara yükselecek .
Trend teknolojiler kullanılarak oluşturulan uygulamalar size öncü nitelikler ve işlevsellik sunabilir. Ve bunun sonucunda kullanıcı dostu uygulamalar geliştirmenize yardımcı olur. Şimdi listemizdeki uygulama trendlerine bakalım. Burada en önemli 8 uygulama geliştirme trendini sıraladık . Bu trendler firmanızın piyasa analizi, risk, kayıt verileri gibi bilgileri ve daha fazlasını tahmin etmesine yardımcı olacak.
1. Artırılmış ve Sanal Gerçeklik Size Gerçek Bir Görünüm Sunuyor

Artırılmış Gerçeklik ( AR ) ve Sanal Gerçeklik ( VR ), mobil uygulama üzerinden gerçek görünüm sunarak kullanıcıya yepyeni bir deneyim yaşatıyor. 2021’de AR ve VR, kullanıcının düşünme şeklini değiştirerek tüm dünyada kesinlikle daha yaygın bir hale gelecek. Yeni yatağınızın ya da koltuk takımınızın odanıza sığıp sığmayacağını ve hatta yakışıp yakışmayacağını hayal etmekte zorlanıyor musunuz ?
Cevabınız evet ise, sanal bir koltuk takımını yine sanal bir odaya yerleştirmek için artırılmış gerçeklik mobil uygulamalarını kullanmayı deneyebilirsiniz. Hem Sanal Gerçeklik hem de Artırılmış Gerçeklik, kullanıcının içinde olduğu yeni dünya ve teknolojiyi içine girmeden hayal edebilmesini sağlıyor. Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik uygulamaları; sağlık hizmetleri, e-ticaret, eğlence ve daha birçok sektör için çok büyük bir potansiyele sahip.
2. Yapay Zeka Sizi Tanır!
Otomatik yüz tanıma teknolojisi artık standart bir hale geldi ve yeni bir uygulama olduğu söylenemez. Snapchat ve Instagram’da bulunan komik çıkartmalar ve otomatik filtrelerin, yapay zeka tabanlı uygulamaların en güzel örneklerinden olduğunu söyleyebiliriz. Makineler artık görüntüleri tanımlayabilir ve doğal dili işleyebilir. Bunu yapay zeka destekli özelliklerini kullanarak yaparlar. Ayrıca ,yapay zeka, iş kullanıcılarına güçlü sezgiler sağlar.

Tüm bu artı yönlerinden dolayı Facebook, Google, eBay, IBM gibi dev markalar Yapay Zeka ve Makine Öğrenimini benimseme sürecinde. Yapay zeka, ileriki yıllarda daha da fazla büyüyecek olan bir uygulama geliştirme trendi.
3. Blockchain Teknolojisine Modern Bir Bakış

Blockchain, şeffaflığı artıran ve yetkisiz girişleri en aza indiren, merkezi olmayan uygulama geliştirme çözümleri sunar ve bunu özelleştirilmiş sağlam güvenlik ayarlarından faydalanarak yapar. Blockchain, en ideal uygulama geliştirme trendlerinden biri ve aynı zamanda döviz borsaları ve bankalar gibi bir finansal bölümdür. Bir PWC anketi, dünya çapındaki şirketlerin% 84’ünün Blockchain teknolojilerine aktif
olarak dahil olduğunu ortaya koyuyor. BlockChain teknolojisi geleneksel olarak yalnızca kripto para birimi bağlamında görülür ve teknoloji devlerinin ilgisini dönüştürür. Ünlü bir yazılım şirketi olan Microsoft, nihayetinde iş sektöründe blok zincirinin benimsenmesini destekleyen ve onu en yeni mobil uygulama teknolojisi yapan Coco adıyla bilinen blockchain tabanlı çerçevesini başlattı.
4. İhtiyacınız Olan Her Şey Nesnelerin İnternetinde- IoT
Nesnelerin İnterneti (IoT), verileri yakalamak ve internet üzerinden bilgi aktarmak amacıyla bağlanabilirliği sürdürmek için sensörleri kullanır. Nesnelerin interneti tabanlı uygulamaların hızla benimsenmesi sonucu bu teknoloji en son mobil geliştirme trendlerinden biri haline geldi. IDC(ABD merkezli market araştırmaları şirketi) raporlarına göre, nesnelerin interneti harcamalarının 2022’ye kadar 22 milyar doları aşması öngörülüyor. Amazon Alexa,Google Home, Apple Watch, internete bağlı

bebek monitörleri nesnelerin interneti teknolojisini kullanan cihazların en gözde örnekleri olarak verilebilir. Bu tür cihazların kullanımı oldukça yoğun bir şekilde artmakta, bunu gözlemleyerek 2021’de ve tabii ki gelecek yıllarda yazılım ve uygulama geliştirmede nesnelerin interneti teknolojisi kullanımının kesinlikle artacağını söyleyebiliriz. Yararlı uygulama geliştirme servisleri uygulamanıza nesnelerin internetini daha iyi bir şekilde entegre etmenizde yardımcı olabilir.
5. Kullanışlı Bir Destek Olarak Chatbots

Sohbet robotları, kullanıcıların taleplerinin karşılanmasına destek olmak amacıyla insanların konuşma şeklini taklit eden dijital uygulamaların bağlantı parçalarıdır. Birçok farklı türde sohbet robotları var ve bunlardan bazıları hepimizin çok yakından tanıdığı Google Assistant, Siri, Alexa, Bixby
gibi sanal asistanlar ve web sitelerinde, web uygulamalarında vb. bulabileceğiniz diğer sohbet robotlarıdır. Çeşitli unsurları destekleyen Chatbot’lar, bugünün en yaygın mobil uygulama geliştirme trendlerinden biri haline geldi . Bunun en önemli nedenlerinden biri, etkileşimli konuşma biçimi ve sundukları benzersiz deneyimdir. Chatbot mobil uygulamaları, kullanıcıların, işletmelerle sorunsuz ve hatta insani bir şekilde iletişim kurmasına olanak tanıyan olağanüstü bir arayüz sağlar; insanların yokluğunda bile!
6. Beacon Teknolojisi Çözüme Öncülük Ediyor
Beacon işaret anlamına geliyor. Beacon Teknolojisi esasında yeni bir teknoloji olmamakla birlikte, şu sıralarda işletmelerin kullanmaya başlamasıyla odak noktası haline geldi. Bu mobil uygulama geliştirme trendi, işletmelerin kullanıcıları benzersiz şekilde hedeflemesinde onlara yardımcı oluyor. İşaretçiler, bir akıllı telefonla veya kendi menzilinde bulunan diğer aygıtlarla bağlantı kurabilen aygıtları iletiyor.

Şirketlerin özel teklifleri, yakındaki kafeler ve daha fazlasıyla ilgili bildirimleri aktarmalarına yardımcı oluyorlar. Mağazalar,restoranlar,oteller ve benzeri işletmeler için Beacon teknolojisi entegrasyonu son derece faydalı olabilir. En çok kullanılan ve en meşhur entegre konum tabanlı hizmetler, Apple’ın iBeacons’ı ve Google Beacon’dır.
7. Mobil Bağlantılı Giyilebilir Cihazlar Çok Akıllı !

Giyilebilir cihazlar çok yaygın bir trend haline geldi; özellikle de sağlık hizmetlerine olan ilginin artışını göz önünde bulundurduğumuzda. COVID-19 pandemi yılında, sağlık unsurlarını izlemek ve teşhisi desteklemek amacıyla mobil uygulamalara bağlanan akıllı saatler ve diğer giyilebilir cihazların kullanımı önemli ölçüde arttı. Giyilebilir cihazların piyasası istikrarlı bir şekilde günden güne büyüyor. Statista(pazar ve tüketici verilerinde uzmanlaşmış Alman şirketi)’ya göre, bir uygulamaya bağlı giyilebilir cihazların sayısının 2022 yılına kadar 1 milyarı geçmesi bekleniyor. Apple, Huawei ve Samsung mükemmel giyilebilir cihazlar piyasaya sürüyor ve aynı zamanda oldukça popülerler.
8. Popüler 5G Trendi
5G teknoloji, kablosuz arayüzlerin eylem ve yanıt verme hızını artıran en yeni uygulama geliştirme trendlerinden biri. 5G teknolojisi trendi sayesinde, kablosuz geniş bant bağları üzerinden aktarılan toplam veri sayısı, 20 Gbps’lik mükemmel hızlarda hareket edebilir. Statista’ya göre, tüm dünyadaki 5G aboneliği sayısı 2024 yılına kadar yaklaşık 1,9 milyar olacak.

Sonuç olarak; birçok farklı endüstri, satın alma, satış, hizmet tanıtımı ve bunlar gibi daha pek çok çeşitli görevi yerine getirmek amacıyla uygulamaları kullanıyor. Ancak 2021’de ve gelecek yıllardaki kurumsal büyümeden bahsedecek olursak; girişimler, KOBİ’ler ve büyük işletmeler 2021’deki en yeni ve en gözde uygulama geliştirme trendlerini kullanmaya odaklanmalıdır. Bu trendler, yalnızca şirketlerin nihai karar vermesine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda iş verimliliğini artırmaya da yardımcı olacaktır. Uygulama geliştirmedeki bu en son trend teknolojileri doğru kullanmak kolay değildir, ancak birinci sınıf bilişim teknolojileri şirketlerinin özel uygulama geliştirme hizmetlerinden yararlanılabilir. Bu sayede , işletmeler daha kısa sürede yenilikçi web veya mobil uygulamalara sahip olacaktır.